Matematica este frumoasă . Sună un pic ciudat?
Matematica este atât de rigidă și de multe ori plictisitoare, sau așa am crezut unii din noi. Ai fi surprins să afli că un design mai estetic şi mai plăcut, sau opere de artă extraordinare din lume, obiecte și chiar și oamenii au în comun matematica; Aici vorbim în special de “Raportul de aur” (Golden Ratio), de asemenea, cunoscut sub numele de proporția divină , care este desemnat de către Φ litera grecească (phi).
În acest articol vom acoperi anatomia și aspectul unui site web și modul în care raportul de aur se poate folosi într-un mod plăcut din punct de vedere estetic.
Noi percepem din punct de vedere vizual bazat pe acest raport de mii de ani… artiști, designeri, arhitecţi, etc au folosit în mod intenționat sau neintenționat un raport comun în munca lor, iar noi i-am perceput frumuseţea în mod inconştient.
Şi totuşi care este minunatul număr magic ? 1.62 (mai exact 1.61803398875)
Principiul din spatele raportului de aur descrie proporția matematică, care formează o relație armonioasă și naturală a părților unui întreg între ele. Se obține prin împărțirea întregului în două părți, astfel încât raportul dintre prima și a doua parte este același ca raportul între ansamblu și prima parte.
Sculptorul și arhitectul grec Phidias a început printre primii să folosească regula de aur, iar după două secole, Euclid oferă o descriere matematică precisă a acesteia.
De asemenea, Leonardo da Vinci a folosit aceeași idee în lucrările sale. Omul său vitruvian, creat de regula secțiunii de aur, a devenit mai târziu o ilustrație a armoniei și proporționalității în construcția corpului uman în particular și a universului în general.
Studii contemporane mai amănunțite, facilitate de tehnologia modernă, arată că numărul de aur apare:
- în proporțiile corpului uman;
- în proporțiile a numeroase animale și plante, peste tot în natură;
- în structura ADN-ului;
- în alcătuirea sistemului solar;
- în arte (pictură, muzică, arhitectură, sculptură, etc);
- în rata de creștere a populației;
- pe piața acțiunilor;
- în realizarea fractalilor, figuri geometrice deosebit de estetice, în care fiecare parte este o copie, la dimensiuni mai mici, a întregului, care se construiesc, în întregime, pe baza numărului de aur;
- în Biblie, în Coran și în tehnologie;
În corola de floarea-soarelui, în miezul de ananas, în conurile de pin, în forma scoicilor etc se găsesc spirale corespunzătoare șirului lui Fibonacci și unghiuri după dimensiunile proporției de aur. Dimensiunile corpului uman, ale feței, spirala de ADN, secțiunea transversală prin ADN, molecula de ADN, care cuprinde „programul” pentru întreaga viață, toate se bazează pe proporția Phi.
Așa cum am spus mai sus, proporția creată pe principiul secțiunii de aur este percepută ca fiind naturală și armonioasă. Prin urmare, desenele construite cu ajutorul acestuia sunt mai ușor de înțeles, ușor de utilizat.
Atunci când dezvoltăm un website, această abordare nu este întotdeauna utilizată, însă schemele tradiționale de aspect se bazează într-un fel pe aceasta.
Există mai multe opțiuni pentru aplicarea regulii secțiunii de aur în designul web, mai exact 4 reguli:
1. Dimensiunile blocurilor și elementelor de pe pagină;
2. Aplicarea numerelor Fibonacci;
3. Spirala de Aur;
4. Regula de-a treia în Web Design;
Să vă explicăm cum îl folosim în web design conform regulii numărul 1 și 3:
Regula 1
Să spunem că doriți să găsiți lățimea de conținut al unui website și marginea laterală a acestuia. Vom calcula lățimea totală a acestor două elemente (vom folosi 900px pentru acest exemplu) și împărţim la numărul de aur: 1.62.
Așa cum se arată în exemplul nostru, vom împărți 900px la 1,62 și va rezulta 555.55px. Noi nu trebuie să folosim rezultatul exact, așa că vom rotunji la 555 de pixeli. Acum, ştim că lăţimea de conținut va fi de 555 de pixeli lățime și bara laterală va fi 345px! (900px-555px). Cât de ușor este?!
Dar stai! Distracția nu se oprește aici. Puteți aplica, de asemenea, raportul de aur oricăror elemente din website, iar acest lucru produce elemente plăcute ochiului uman!
Dreptunghiul de aur
Plecând de la acest raport se poate construi dreptunghiul de aur. Studiile au arătat că acest dreptunghi, în care raportul dintre lungime și lățime este aproximativ 1,618, este considerat cel mai frumos dreptunghi. Poate de aceea National Geographic a ales ca logo un dreptunghi de aur și lista poate continua…
Regula 2
Acesta este construit cu ajutorul seriei Fibonacci și determină în plus locația elementelor – de la mai mici la mai mari, pe măsură ce se întoarce spiralele. Acesta poate fi desfășurat în orice mod – depinde de cerințele pentru aspect.
Numărul de aur este de asemenea aplicat și la crearea de logo-uri, dar despre asta putem vorbi intr-un alt articol, pentru că este la fel de complex și… wow.