webDesign

Aţi auzit de “Raportul de aur” în Web Design?

Iun 03

postat de

Matematica este frumoasă . Sună un pic ciudat?
Matematica este atât de rigidă și de multe ori plictisitoare, sau așa am crezut unii din noi. Ai fi surprins să afli că un design mai estetic şi mai plăcut, sau opere de artă extraordinare din lume, obiecte și chiar și oamenii au în comun matematica; Aici vorbim în special de “Raportul de aur”, de asemenea, cunoscut sub numele de proporția divină , care este desemnat de către Φ litera grecească (phi).
În acest articol vom acoperi anatomia și aspectul unui site web și modul în care raportul de aur se poate folosi într-un mod plăcut din punct de vedere estetic.

Noi percepem din punct de vedere vizual bazat pe acest raport de mii de ani…artiști, designeri, arhitecţi, etc au folosit în mod intenționat sau neintenționat un raport comun în munca lor, iar noi i-am perceput frumuseţea în mod inconştient.

Şi totuşi care este minunatul număr magic ? 1.62 (mai exact 1.61803398875)… mai multe info aici

Să vă explicăm cum îl folosim în web design:

Să spunem că doriți să găsiți lățimea de conținut al unui website și marginea laterală a acestuia. Vom calcula lățimea totală a acestor două elemente (vom folosi 900px pentru acest exemplu) și împărţim la numărul de aur: 1.62. Așa cum se arată în exemplul nostru, vom împărți 900px la 1,62 și va rezulta 555.55px. Noi nu trebuie să folosim rezultatul exact, așa că vom rotunji la 555 de pixeli. Acum, ştim că lăţimea de conținut va fi de 555 de pixeli lățime și bara laterală va fi 345px! (900px-555px). Cât de ușor este?! Dar stai! Distracția nu se oprește aici. Puteți aplica, de asemenea, raportul de aur oricăror elemente din website, iar acest lucru produce elemente plăcute ochiului uman! Ciudat, dar totuşi, ce părere aveţi?

webDesign

Dreptunghiul de aur

Plecând de la acest raport se poate construi dreptunghiul de aur. Studiile au arătat că acest dreptunghi, în care raportul dintre lungime și lățime este aproximativ 1,618, este considerat cel mai frumos dreptunghi. Poate de aceea National Geographic a ales ca logo un dreptunghi de aur... mai multe info aici